Sözleşmeli öğretmen devlet memuru mudur ?

Elif

Global Mod
Global Mod
Sözleşmeli Öğretmen Devlet Memuru Mudur?

Öğretmenlik mesleği, Türkiye’de hem hukuki statüsü hem de toplumsal sorumluluğu bakımından özel bir yere sahiptir. Bu nedenle öğretmenlerin hangi statüde görev yaptığı konusu, özellikle sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının yaygınlaşmasıyla birlikte sıkça merak edilen başlıklardan biri hâline gelmiştir. “Sözleşmeli öğretmen devlet memuru mudur?” sorusu da bu merakın temelinde yer almaktadır.

Bu soruya kısa bir cevap vermek gerekirse; sözleşmeli öğretmenler, klasik anlamdaki kadrolu devlet memurlarından farklı bir hukuki statüye sahip olmakla birlikte kamu hizmeti yürüten kişilerdir. Yani sözleşmeli öğretmenler doğrudan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi kadrolu memur statüsünde değildir. Ancak görev yaptıkları kurum, yerine getirdikleri hizmet ve taşıdıkları sorumluluk bakımından devlet teşkilatı içerisinde görev alan kamu personelidirler.

Konunun doğru anlaşılması için öncelikle sözleşmeli personel kavramını ve öğretmenlikteki karşılığını değerlendirmek gerekir.

Sözleşmeli Öğretmenlik Kavramı ve Hukuki Konumu

Devlet kurumlarında çalışan personelin tamamı aynı hukuki statüye sahip değildir. Kamu hizmetleri farklı personel türleri aracılığıyla yürütülebilir. Kadrolu memurlar, sözleşmeli personeller ve işçiler bu farklı statüler arasında yer alır. Her grubun hakları, yükümlülükleri ve çalışma şartları ilgili mevzuat tarafından belirlenir.

Sözleşmeli öğretmenler, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde belirli şartlar doğrultusunda görevlendirilen eğitim çalışanlarıdır. Görevlerini devlet okullarında yerine getirir, öğrencilere eğitim verir ve kamu hizmetinin önemli bir parçasını oluştururlar. Ancak hukuki açıdan kadrolu öğretmenlerden farklı bir konumları vardır.

Kadrolu öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında devlet memuru olarak atanır. Sözleşmeli öğretmenler ise ilgili mevzuat çerçevesinde sözleşmeli personel statüsüyle görev yapar. Bu ayrım, görev yaptıkları yerden maaş düzenine, tayin süreçlerinden bazı özlük haklarına kadar çeşitli alanlarda farklı sonuçlar doğurabilir.

Buradaki temel nokta şudur: Bir kişinin devlet adına hizmet vermesi, her zaman otomatik olarak devlet memuru olduğu anlamına gelmez. Kamu hizmetinde bulunmak ile devlet memuru statüsüne sahip olmak birbirinden farklı kavramlardır.

Sözleşmeli Öğretmen ile Kadrolu Öğretmen Arasındaki Farklar

Sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler aynı eğitim görevini yerine getirseler de çalışma statüleri bakımından bazı farklılıklar bulunur. Her iki öğretmen grubu da devlet okullarında görev yapabilir, derslere girer, öğrencilerin eğitim süreçlerini takip eder ve okul yönetiminin belirlediği görevleri yerine getirir.

Ancak kadrolu öğretmenin temel özelliği, devlet memuru olarak sürekli bir kadroya atanmış olmasıdır. Sözleşmeli öğretmenin ise görevi bir sözleşme ilişkisi üzerinden devam eder. Bu nedenle sözleşmenin şartları, süresi ve ilgili düzenlemeler çalışma hayatında belirleyici olabilir.

Geçmiş yıllarda sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasında özellikle yer değiştirme, çalışma süresi ve bazı sosyal haklar bakımından önemli farklılıklar bulunmaktaydı. Zaman içerisinde yapılan yasal düzenlemelerle bu farkların bazıları azaltılmıştır. Ancak iki statünün tamamen aynı olduğu söylenemez.

Bu ayrımın bilinmesi, öğretmenlerin haklarını doğru değerlendirebilmesi açısından önemlidir. Çünkü kamu personel sisteminde hak ve sorumluluklar büyük ölçüde kişinin bağlı olduğu statüye göre şekillenir.

Sözleşmeli Öğretmenler Kamu Görevlisi Sayılır mı?

Sözleşmeli öğretmenlerin devlet memuru olup olmadığı sorusunun yanında, kamu görevlisi sayılıp sayılmadıkları da sıkça gündeme gelir. Bu noktada kavramların birbirinden ayrılması gerekir.

Sözleşmeli öğretmenler, devlet okullarında görev yaptıkları ve kamu hizmeti sundukları için kamu görevlisi niteliği taşırlar. Öğrencilerin eğitim hakkının yerine getirilmesinde aktif rol alırlar ve devletin eğitim politikasının uygulanmasına katkıda bulunurlar.

Fakat kamu görevlisi olmak ile devlet memuru olmak aynı anlamı taşımaz. Devlet memuru, belirli bir hukuki statüyü ifade ederken kamu görevlisi daha geniş bir kavramdır. Bu nedenle sözleşmeli öğretmenler kamu görevlisi olarak değerlendirilebilir ancak klasik anlamıyla kadrolu devlet memuru olarak kabul edilmezler.

Bu ayrım, günlük hayatta yaşanan bazı karışıklıkların da önüne geçer. Çünkü vatandaşlar çoğu zaman devlet kurumunda çalışan herkesin memur olduğunu düşünebilir. Oysa modern kamu yönetiminde farklı personel modelleri bulunmaktadır.

Sözleşmeli Öğretmenlerin Hakları ve Sorumlulukları

Sözleşmeli öğretmenler, görevlerini yerine getirirken öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği sorumlulukları taşırlar. Öğrencilerin gelişimi, eğitim ortamının düzenlenmesi ve mesleki etik kurallara uygun davranılması konusunda kadrolu öğretmenlerle benzer yükümlülüklere sahiptirler.

Görev sırasında uymaları gereken kurallar, disiplin hükümleri ve mesleki sorumluluklar büyük ölçüde eğitim hizmetinin niteliğinden kaynaklanır. Çünkü öğretmenlik, yalnızca bir çalışma alanı değil, aynı zamanda toplumun geleceğini etkileyen önemli bir görevdir.

Bunun yanında sözleşmeli öğretmenlerin sahip olduğu bazı mali ve sosyal haklar da mevzuat tarafından belirlenmektedir. Maaş, izin, çalışma koşulları ve diğer haklar, kişinin bulunduğu statüye göre düzenlenir. Bu nedenle sözleşmeli öğretmenlerin haklarını öğrenirken güncel mevzuatı takip etmeleri önemlidir.

Neden Sözleşmeli Öğretmenlik Uygulamasına Geçildi?

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının temel nedenlerinden biri, özellikle öğretmen ihtiyacının yoğun olduğu bölgelerde eğitim hizmetinin daha düzenli şekilde sürdürülebilmesini sağlamaktır. Bazı bölgelerde öğretmen açığının giderilmesi ve eğitim hizmetinin sürekliliğinin korunması amacıyla farklı istihdam modellerine başvurulmuştur.

Devlet, eğitim hizmetinin ülkenin her bölgesinde dengeli şekilde yürütülmesini hedefler. Ancak uygulamada bazı bölgelerde personel devamlılığının sağlanması zor olabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlik modeli de bu sorunlara yönelik bir çözüm aracı olarak ortaya çıkmıştır.

Bununla birlikte her kamu personeli modeli gibi sözleşmeli öğretmenlik de zaman içerisinde çeşitli tartışmalara konu olmuştur. Çalışanların beklentileri, hak dengesi ve uzun vadeli kariyer planları açısından farklı değerlendirmeler yapılmıştır. Bu tartışmalar, kamu yönetiminde personel politikalarının sürekli olarak gözden geçirilmesinin doğal bir sonucudur.

Sonuç Olarak Sözleşmeli Öğretmen Memur Mudur?

Sözleşmeli öğretmenlerin devlet memuru olup olmadığı sorusunun cevabı, hukuki açıdan dikkatli değerlendirilmelidir. Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenler gibi 657 sayılı Kanun kapsamında klasik devlet memuru statüsünde değildir. Bununla birlikte devlet okullarında görev yapan, kamu hizmeti sunan ve kamu görevlisi niteliği taşıyan eğitim çalışanlarıdır.

Bu nedenle sözleşmeli öğretmenleri değerlendirirken “memur” kelimesinin günlük kullanımındaki anlamı ile hukuki anlamını birbirinden ayırmak gerekir. Günlük hayatta devlet kurumunda çalışan bir kişi için memur ifadesi kullanılabilse de hukukî statü bakımından farklılıklar bulunabilir.

Önemli olan nokta, hangi statüde olursa olsun öğretmenlerin eğitim hizmetinin temel taşı olduğudur. Sözleşmeli ya da kadrolu ayrımı, öğretmenlik mesleğinin toplumsal değerini değiştirmez. Ancak çalışanların haklarını, sorumluluklarını ve sahip oldukları hukuki konumu doğru bilmeleri, hem mesleki hayatlarını daha sağlıklı yürütmeleri hem de karşılaşabilecekleri durumlarda bilinçli hareket etmeleri açısından büyük önem taşır.