Senin yaşın ve diğer herkesin gösterdiği zaman

FreeDoom

New member
Kendi şeridinde kalmayacak

Ben 39 yaşında bir kadınım ve pazarlama şirketimin başkanıyım ve hem şirkette hem de iş gücünde yeni olan, doğrudan raporlu genç bir erkek çalışanım var. Geçen sene kıdemli direktör pozisyonum ilan edildiğinde sadece iki yıllık tecrübesiyle başvurmuştu ama röportajında bizi etkilemişti.

İşe alındığından beri şeritleri ve çizgileri aşarak herkesi yanılttı. Daha geçen hafta bazı üst düzey yöneticilerimize “işaretler” verdi ve onlar da bana şikayette bulundu. Bu davranışıyla ilgili olarak onunla kibarca yüzleştiğimde aşırı derecede savunmaya geçiyor ve buraya başladığından beri iyi yaptığı her şeyi sıralıyor ve benden övgü istiyor. Buluşamayacak kadar meşgul olduğumu söylediğimde, kendisini işime dahil etmemi istiyor ya da yönetim kurulu toplantılarına benimle katılması gerektiğini düşündüğünü söylüyor, ben de ona ihtiyaç olmadığını söylüyorum ve çelişkiyle karşılaşıyor.

Neredeyse 20 yıldır bu alanda çalışan bir kadın olarak, genç bir adamın işitilebilir bir şekilde bana ve başkalarına işimizi nasıl daha iyi yapabileceğimize dair fikirleri olduğunu söylediğini duymak çılgınca. İK onun davranışının farkındadır ancak herhangi bir işlem yapmamıştır. Bu yüzden şunu sormam gerekiyor: Birine şirketteki rolü konusunda fazla kibirli davrandığını söylemenin profesyonel bir yolu var mı?

– İsimsiz
Hırs ve kibir var ve öyle görünüyor ki direkt yöneticiniz bu çizgiyi aşmış. Ben işbirlikçi bir çalışma ortamından yanayım, genç meslektaşlarıma mentorluk yapıyorum ve insanları ilerleme hırslarının peşinden gitmeye teşvik ediyorum. Ancak bazen insanlara koşmadan önce yürümeleri gerektiğini hatırlatmanız gerekir; onları geride tutmak istediğiniz için değil, başarılı olmalarını istediğiniz için.

Aşırı güven, belirli görev veya rollere hazır olduğunuz anlamına gelmez. Cesur ve yürekli davranarak “iş hayatında başarılı olmanın” yolları hakkında pek çok geleneksel inanışa dayanan bu yeni başlayan gençle mücadele etmenin ne kadar çılgınca olduğunu hayal edebiliyorum, ancak durumu kontrol etmeniz gerekiyor. O senin için çalışıyor. Eğer kendisine “hayır” denilmesinden hoşlanmıyorsa ve bu konuda tartışmak istiyorsa, bu onun yaptığı bir seçimdir. Ama ona bakıcılık yapmak zorunda değilsin. Eğer profesyonel olmak istiyorsa ona profesyonelmiş gibi davranın ve profesyonel gibi davranmadığı durumları ele alın.

İlginç fikirler her yerden gelebilir. Bu nedenle diyaloğun ne zaman memnuniyetle karşılanacağı ve ne zaman uygun olmayacağı konusunda net sınırlar belirleyin. İyi bir meslektaş olmanın bir parçasının, eleştiriyi onay almadan veya geri bildirimi hemen reddetmeden nasıl kabul edeceğini bilmek olduğunu ona hatırlatın. İşyeri normları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı açık. (Ona şüphe avantajını sunacağım.) Onu bilgilendirebileceğinize inanıyorum.

Başlıca güven sorunları

Kısa bir süre önce tıbbi bir izinden sonra işe geri döndüm ve döndüğümde departmanımız yeni bir politikayı uygulamaya koydu: Ekip üyeleri her gün üzerinde çalıştıkları üç şeyi grup sohbeti aracılığıyla paylaşmalıdır. Üst düzey yönetim, yeni politikayı açıklarken bunun “büyük bir kardeşlik olmadığını, yalnızca ekibin projelerinden haberdar olmanın bir yolu” olduğunu söyledi.

Tatile çıkmadan önce ekiple güncellemeleri paylaşmak için iki haftalık toplantı yaptık ve bu iyi işliyor gibi görünüyordu. Bu yeni politika bize güvenmediklerini ve her gün check-in yapma zorunluluğunun aşırı olduğunu düşünüyor. Geri çekilmeli miyim yoksa teslim mi olmalıyım?

– İsimsiz
Bu tür mikro yönetim inanılmaz derecede can sıkıcıdır. Hayal kırıklığınız anlaşılabilir. Yöneticiler aslında projeler hakkında iyi bilgi sahibi olmak isteyebilir veya bazı kontrol sorunları üzerinde çalışıyor olabilirler. Ne olursa olsun, muhtemelen bununla yaşamayı öğrenmeniz gerekecek.

Ben bu yeni politikayı bir teslimiyet olarak görmüyorum ve itiraz edilecek çok şey olduğunu da bilmiyorum. Politika kulağa çok zor gelmiyor. Şirketler genellikle şu ya da bu nedenle çok fazla iş yaratıyorlar ve belki size güvenmiyorlar ama bu sizi neden ilgilendiriyor? İş senin arkadaşın değil. Seni asla sevmeyecek. Sana güvenemiyor. Endişelerinizi dile getirmeniz gerektiğini kesinlikle hissediyorsanız, yöneticinize departmanın neden bu yeni politikaya sahip olduğunu veya sıklığın değişip değişmeyeceğini (muhtemelen iki haftada bir veya ayda bir) sorun. Ayrıca kendime bu politikanın neden bu kadar derine işlediğini de sorardım.