Roger Lee neden layoffs.fyi’ı başlattı?

FreeDoom

New member
Roger Lee’nin işten çıkarmalar üzerine kafa yorduğu günden kısa bir an listesi: Zoom araması için birinin gelmesini beklerken. İki küçük çocuğu uyuduktan sonra. Sabah 5’te, günün ilk toplantısından önce.

Layoffs.fyi’yi pandeminin başlangıcında bir yan proje olarak başlattığından beri, yaklaşık 450.000 teknik işten çıkarma işlemini halka açık bir e-tabloda listeledi ve birkaç dakika bulduğunda listeyi güncelledi.

Sürekli olarak kötü haberler okumasına rağmen, 36 yaşındaki Bay Lee, sarsılmaz bir teknoloji iyimseri olmaya devam ediyor. İşten çıkarmaların neden olduğu acıyı kabul ediyor, ancak aynı zamanda endüstrinin “yüzde 100” geri döneceğine inanıyor.

Ve Bay Lee, sevdiği sektördeki işten çıkarmalar konusunda açık olmanın sağlıklı olduğuna inanıyor. “Azaltılmış damgalama gerçekten olumlu olma potansiyeline sahip” dedi. İnsanlar işten çıkarmalar konusunda açık olduğunda, işçiler verimli bir şekilde yeni işler bulabilir.

Layoffs.fyi, teknolojik işten çıkarmalar hakkında daha fazla şeffaflığa doğru kültürel bir değişimin hem belirtisi hem de nedenidir. Bay Lee, web sitesinin bu eğilimin arkasındaki tek itici güç olduğunu asla iddia etmese de, web sitesinin çalışanların kendi işten çıkarmalarını bağlama bağlamasına ve halkın gerilemeyi anlamasına yardımcı olduğuna inanıyor. Teknoloji şirketleri, pandemi sırasında üst düzey yetenekleri çekmekte zorlandıktan sonra, hızla yükselen faiz oranları, şirketlerin bu yıl ve geçen yıl ciddi kesintilere başlamasına neden oldu.

Stanford’da ekonomi profesörü olan Nick Bloom, “Bu site daha fazla şeffaflık sağlıyor” dedi. Silikon Vadisi’nde bu kadar çok teknoloji çalışanının işten çıkarılmasıyla birlikte, “damgalama neredeyse tamamen ortadan kalktı” diye ekledi.

Son üç yılda, Bay Lee’nin web sitesi önemli bir kaynak haline geldi. İşverenler, büyük çaplı işten çıkarmaların ardından yetenek bulmak için iş ilanlarını tarar ve işçiler işlerini kaybettiklerinde bilgilerini yayınlar.

Bir BT ve mühendislik personel şirketi işleten Tim Sackett, Layoffs.fyi’ye bakmanın kendisine “muazzam bir zaman” kazandırdığını çünkü aktif olarak iş arayan işçilere karşı kendisini uyardığını söyledi.

Haber da dahil olmak üzere medya kuruluşları, en son teknoloji işten çıkarma rakamlarının kaynağı olarak sık sık Layoffs.fyi’den alıntı yapıyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu sektörler genelinde işten çıkarmalarla ilgili verileri paylaşırken, risk sermayesi destekli yeni kurulan şirketlerde ve teknoloji şirketlerinde gerçek zamanlı olarak izlemiyor. Bay Lee boşluğu doldurmaya yardım ediyor.

Bay Bloom, “En son teknolojiyle ilgili harika hükümet verileriniz varsa,” dedi, Bay Lee’ninki gibi bir siteye ihtiyacınız yok. “Ancak bu veriler mevcut değilse, Layoffs.fyi paha biçilmez hale gelir.”

Salgının başlangıcında “Tam bir veri boşluğu vardı” diye ekledi. “Bu kadar erken orada olması etkileyici.”

Bay Lee bunun olmasını istemedi. “Kötü haberlerin taşıyıcısı olmak garip hissettiriyor” dedi ama devam etti. Web sitesinin ayda en az bir milyon görüntülendiğini ve işten çıkarmaların olduğu yoğun zamanlarda bundan daha fazlasını aldığını söyledi.

Bay Lee, önceki şirketinde işe almak için yetenek ararken 2015’ten beri gayri resmi olarak işten çıkarmaları takip ediyor. Pandemi patlak verdiğinde doğum iznindeydi. Başkalarının onun sürecini faydalı bulacağını düşündü. “Asıl motivasyonum yardımcı olmaktı” dedi. O sırada işten çıkarmaların seviyesinden etkilendiğini de sözlerine ekledi. “Vay canına, haftada yedi tane gibiydim, bu çok fazla.”

İşten çıkarmalar kısa sürede hızlandı – ve takipçiyi güncelleme talepleri. Nisan 2020’de “Bebeğimin tüm uyku zamanını siteyi güncelleyerek geçirdim” dedi.

Bay Lee, şirketlerin ne hakkında ve ne zaman gönderi paylaşması gerektiği konusunda kendi kendine koyduğu gayri resmi kurallara uyar. Bir şirketin “teknoloji” olarak kabul edilip edilmediğine karar verir – Buzzfeed: evet; Disney: hayır;— ve bazen haber medyasında bildirilene kadar bilginin üzerine oturur.

Bay Lee, “Çalışanların bunu öğrendiği bir yer olmak istemiyorum” dedi. “Bu ‘kepçeleri’ anlıyorum ama haberi vermemeye çalışın.”

“Bunların katı ve hızlı kurallar olduğunu öne sürmüyorum” diye ekledi. Ancak şimdiye kadar, yanlışlıkla paniğe neden olmadan insanlara yararlı bilgiler sağlamasına izin verdiklerini söylüyor.

Bay Lee, Layoffs.fyi’ı bir hobi olarak yönetiyor ve buna para harcıyor. Zamanına ek olarak, sunucularının maliyeti için her ay yaklaşık 200 dolar harcadığını tahmin ediyor. Kendisine yaklaşılmasına rağmen reklam yayınlamayı reddettiğini söyledi.

Ancak sitenin popülaritesi, ona yeni bir şirket fikri verdi: Herkese açık bir listedeki teknik iş ilanlarındaki ücreti izleyen Comprehensive.io.

Comprehensive.io’yu Layoffs.fyi’nin zıttı olarak görüyor – kesintilere değil fırsatlara odaklanıyor. “Muhtemelen birincisi olmadan ikincisini tahmin edemezdim” dedi.

Bay Lee’nin uzun süredir arkadaşı ve şu anda bir kadro üyesi olan Comprehensive.io’nun kurucusu Teddy Sherrill, “Ona, insanların maaş şeffaflığı verilerini ilginç bulacağı sezgisini veren şey, insanların işten çıkarma verilerini ne kadar ilginç bulduğuydu” dedi. yaklaşık bir düzine insan var.

Henüz 40 yaşında olmamasına rağmen, Bay Lee’nin uzun bir teknoloji görüşü var. Hayatının yaklaşık yarısını web siteleri inşa ederek geçirmesine yardımcı oluyor.

Reklamverenler ilk kez Bay Lee’ye yaklaşıp gençken kurduğu bir web sitesinde reklam yayınlayıp yayınlayamayacaklarını sorduklarında, Bay Lee onlara arama yapmak istemediğini söyledi.

“Onlarla konuşursam 13 yaşında olduğumu anlayacaklarından korktum” dedi.

O sırada yayınlanan Nielsen verilerine göre, 2002’de Bay Lee ve çocukluk arkadaşı gençler için en popüler web sitelerinden bazılarını yönetiyordu.

Kurduğu şirketlerden biri, AOL’nin anlık mesajlaşma platformu üzerine kurulmuş bir sosyal medya hizmeti olan SubProfile idi. Sitenin lisenin üçüncü yılında “altı haneli gelir” elde ettiğini ve ayda en az yedi milyon tekil ziyaretçisi olduğunu söyledi. (O zamandan beri yaptığı hiçbir şey bu trafiği aşamadı, dedi.)

İlk maaş çekini New York banliyösündeki ailesinin evinde işe alım görevlisinden aldı.

Bay Lee, genç bir girişimci olarak geçirdiği zaman hakkında “Kesinlikle gerçeküstü bir deneyimdi” dedi. “İnternete ilk o zaman aşık oldum.”

Bay Lee, Harvard’da öğrenciyken başka bir işletmeyi, bir üniversite rehberliği web sitesini sattı.

Mezun olduktan sonra Connecticut, New Haven’da PaperG adlı bir internet reklam satış girişiminin kurucu ortağı oldu. Bay Lee, o zamandan beri adını Thunder olarak değiştiren ve Walmart’a satılan şirkette yaklaşık yedi yıl çalıştı.

Krystal Benitez, 2012 yılında Bay Lee’nin PaperG’deki operasyon ekibine katıldı. Bu zamana kadar şirket ve Bay Lee, San Francisco’ya taşınmıştı. Bayan Benitez, Bay Lee’nin çalışanlara yatırım ve emeklilik planlamasıyla ilgili birkaç öğle yemeği sunumu da dahil olmak üzere sık sık gayri resmi mali tavsiyeler verdiğini söyledi. Kişisel finans “onun için çok yakın ve değerli bir konu” dedi. Aslında, Bay Lee kısa süre sonra, 2021’de değeri 1 milyar dolar olan Human Interest adlı bir 401(k) girişimi kurdu.

Bay Lee, “Belki de insanların mali yaşamlarını istihdam ve onlara nasıl ödeme yapıldığına göre etkilemenin daha iyi bir yolu yoktur” dedi. Kişisel finansa olan ilgisinin, Human Interest’ten Layoffs.fyi’ye ve şimdi Comprehensive.io’daki işine kadar kariyerini beslediğini ekledi.

Bay Lee’nin internete yönelik ilk coşkusu – ve erken başarısı – sektör hakkındaki iyimserliğini ve hayatın teknoloji yoluyla iyileştirilebileceğine olan inancını artırmaya devam ediyor.

“Ekonomi, benim de parçası olduğum iki patlama ve düşüş döngüsünden geçti” dedi. “İkisinde de teknoloji her zamankinden daha güçlü bir şekilde geri geldi.”

İnternet üzerinden “Dezavantajları olduğunu biliyorum” dedi. Ama ekledi, “Faydaları çok, çok olumlu.” En iyi dürtülerimiz de dahil olmak üzere insan özelliklerinin çevrimiçi olarak güçlendirildiğine inanıyor.

PaperG’nin ilk çalışanı olan ve o zamandan beri şirketlerine yatırım yapan Bay Lee’nin üniversiteden sınıf arkadaşı olan Tyler Bosmeny, “Layoffs.fyi’ın arkasındaki kişinin alaycı bir karakter olduğunu düşünürsünüz,” dedi. Ancak Bay Lee’nin “tanıdığım en iyimser insan” olduğunu söyledi. Bay Lee’nin çetrefilli sorunları genellikle teknoloji ile çözülebilecek veri sorunları olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.

Bay Bosmeny, “En tuhafı,” diye ekledi, “ara vermek onun fikriydi.”