Hamas saldırısına gösterilen tepki Hollywood’daki bazı Yahudileri şaşkına çevirdi

FreeDoom

New member
Nadir muhafazakarlar hariç, Hollywood uzun zamandır ideolojik bir balonun içinde var olmuş gibi görünüyordu; Yahudi halkının geliştiği, Demokrat politikacıların kutlandığı ve yıldızların Oscar aşamasından itibaren liberal fikirleri benimsediği ve gibi hareketleri desteklemek için koştuğu ilerici siyasetin kalesi. Siyahların Hayatı Önemlidir.

Eğlence dünyasındaki çoğu insan, politik olarak aynı sayfada olduklarına güvenebilirdi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasıyla bu durum aniden değişti. Saldırıya ve İsrail’in misillemesine verilen tepki, Hollywood’daki pek çok kişinin varlığından haberdar olmadığı ve birçok Yahudi’nin kendi kurdukları ve uzun süredir kendilerini güvende ve desteklenmiş hissettikleri bir endüstride yabancı gibi hissetmelerine neden olan bir bölünmeyi ortaya çıkardı.

“Law & Order” ve “The Good Wife” gibi TV dizileri de dahil olmak üzere deneyimli senarist Barry Schkolnick, “Gerçekte hakkında hiç konuşulmayan ayrılıklar var” dedi. “Bu durum onu yüzeye çıkardı ve bu incitici ve kafa karıştırıcı.”

Pek çok kişi, Hollywood’un 7 Ekim saldırısını kamuoyu önünde kınamasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını ve öfkelendiklerini söylüyor. Sosyal medyada ünlülerden çok fazla destek gelmedi. Çoğu stüdyo başlangıçta sinmeye ve sessiz kalmaya çalıştı. Önde gelen sendikalardan biri olan Amerika Yazarlar Birliği, bir açıklama yapmayı reddetti ve yüzlerce üyesinin yoğun tepkisine rağmen kararının arkasında durdu.

Hakaretle Mücadele Birliği’nin yöneticisi Jonathan Greenblatt, 12 Ekim’de eğlence haber sitesi The Wrap’a “Sessizlik sağır ediciydi” dedi.

Hamas’ın saldırılarını kınayan çok sayıda açıklama ve açık mektup alındı. Ama hasar oluştu.

Yapımcı Jeremy Steckler’a göre “destek eksikliği kalbime ve kimliğime vuruyormuş gibi geliyor.”

“Hiçbir zaman kimlik ya da belirli bir din konusunda çok titiz davranan biri olmadım” dedi. “Her zaman bu küçük balonun içinde olduğumu ve herkesin beni destekleyeceğini düşündüm, burası Los Angeles ve bu o kadar da büyütülecek bir şey değil. Gerçekten geçen hafta uyandım ve farklı hissettim.”

Yahudi varlığının yoğun olduğu Hollywood’da etkisi açıkça hissedilirken, liberal Amerika’nın tamamı da benzer şekilde sarsıldı. Capitol Hill’de, üniversite kampüslerinde ve ilerici aktivist gruplar ile hayır kurumları arasında derin bir bölünme ortaya çıktı. Bir tarafta İsrail’e hararetli bir destek var. Diğer tarafta ise Filistin davasını 2020 yazında Amerika Birleşik Devletleri’ni kasıp kavuran ırksal ve sosyal adalet hareketlerinin bir uzantısı olarak gören güçlü bir grup var. Aralarında Yahudilerin de bulunduğu başkaları da ateşkes çağrısında bulunuyor.

Hollywood’da 11.000’den fazla senaristi temsil eden Yazarlar Birliği etrafındaki tartışmalar çağdaş gerilimin en belirgin örneğidir.

Yahudi yazarlar Lonca’nın İsrail’e yapılan saldırıları kınamayı reddetmesine dehşetle tepki gösterdiler. Bazıları sendikadan ayrılmakla tehdit ederken, yazar-yapımcı Marc Guggenheim (“Arrow”, “Carnival Row”) da dahil olmak üzere diğerleri katkıları keseceklerini söyledi. Ancak kendisine Barış için WGA adını veren isimsiz Filistin yanlısı bir grup, üyelerinin Yahudi karşıtı olarak etiketlenecekleri için kendilerini tanıtmaktan korktuklarını söyleyerek sendikanın kararını memnuniyetle karşıladı.

“7 Ekim’den sonra insanların sivillere yönelik tecavüzün, cinayetin veya kaçırmanın hiçbir koşulda kabul edilemez olduğunu ve İsrail’deki (Filistin) Yahudiler ve Filistinliler için adil bir gelecek için çalışmamız gerektiğini söyleyen açıklamalar yapmak zor olmayacaktı. Los Angeles’ta birçok senarist, yönetmen ve Hollywood yöneticisinin yer aldığı bir topluluk olan Ikar’ın kurucusu ve baş hahamı Haham Sharon Brous şöyle konuştu:

“Ama bu olmadı” dedi. “İşte bu yüzden birçok insan şok oluyor ve korkuyor.”